e: info@sladstar.cz   t: 724 151 062
košík je prázdný

Studie – vliv tyčinky Stadstar na postprandiální glykemii u diabetiků

Úvod:
Studie – vliv tyčinky Stadstar na postprandiální glykemii u diabetiků Při hodnocení potraviny u diabetiků je důležitý nejen obsah sacharidů, ale také rychlost jejich vstřebávání. Ta je vyjádřena glykemickým indexem /dále GI/. Čím je GI nižší, tím nižší jsou postprandiální /dále PP/ glykemie a glykemická zátěž. GI se stanovuje jako poměr hyperglykemisujícího účinku dané potraviny a čisté glukosy. Má velkou interindividuální variabilitu, u jedince je však poměrně stálý. Předmětem hodnocení byla 30g tyčinka složená z ječného sladu, kakaa a neztuženého rostlinného tuku. Z celkové hmotnosti tyčinky činí tuky ll,7 gramů. Její energetická hodnota je 327 kJ.

Závěr:
Tyčinka postprandiální glykemie významněji nezvyšuje.
Z toho nepřímo plyne, že její glykemická zátěž a GI jsou nízké. Může mít ochranný vliv na tepny srdeční, mozkové a končetinové. Její energetická hodnota je přiměřená. Je vhodná i pro diabetiky.

Metodika:
43 diabetikům bez výběru, tak jak postupně přicházeli na vyšetření na diabetologickou ambulanci byla podána Sladová tyčinka, z toho l8 nalačno a 35 v průběhu dne- mezi hlavními jídly. Glykemie byla vyšetřena za 2 hod. po požití tyčinky z kapilární krve glukometrem OneTouchUltra.

Výsledky:
Ve skupině nalačno byly proti hodnotám výchozím vzestupy glykemií u 9 pacientů od O,5 do l,5 mmol/l, prům. O,8 mmol/l, poklesy u 6 pacientů od O,2 do 1,7 mmol/l, prům. O,9 mmol/l. Ve skupině v průběhu dne – mezi hlavními jídly- byly proti hodnotám výchozím vzestupy u 6 pacientů od O,l do 2,9 mmol/l, prům. 1,2mmol/l, poklesy u 18 pacientů od O,4 do 6,2 mmol/l, prům. 2,8 mmol/l, u jednoho zůstaly glykemie stejné. Max. pokles byl u DMTl na intensifikovaném insulinovém režimu z ll,l na 4,9 mmol/l. Celkem byly poklesy glykemií u 24 pacientů, tj. v 6O% o - l,8 mmol/l, vzestupy u l6 pacientů, tj. ve 4O% o +l mmol/l Výchozí glykemie se pohybovaly u jednotlivých pacientů od 4,2 do l5,2 mmol/l, prům. v celém souboru 8,4 mmol/l

Celá studie ke stažení:
Studii vytvořenou pro výrobce řady Sladstar – ČOKO bonbon s.r.o. je možné si stáhnout zde - http://www.sladstar.cz/download/studie.pdf

Co je Sladstar

Sladstar je jedinečný výrobek díky použití sušeného ječmenného sladu, jehož vliv na zdraví je prověřen staletími, stejně jako jeho výroba.

Slad obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky tak, jak je vytvořila příroda a jak je organizmus nejlépe využije.

Výrobky jsou čistě přírodní a doplněné pouze ovocem.

Prodejci Sladstar

a

Novinky

11.11.2019
Slunečnicová másla

Jedinečný výrobek ze superpotraviny. Originální receptura. Vhodný i pro vegany. Výborný k mazání na pečivo, tedy k přímé konzumaci respektive jako základ pro spoustu pomazánek.


11.11.2019
Ovocné raw tyčinky

NOVÝ OBAL, VĚTŠÍ GRAMÁŽ, OSVĚDČENÁ CHUŤ. V nabídce osm druhů - slunečnicová, maková, badyánová, meruňková, švestková, brusinková, arašídová a rakytníková.


11.11.2019
Kokosové tyčinky s PROTEINEM

Naši řadu kokosových tyčinek "COCO BAR" jsme rozšířili o 3 nové druhy s PROTEINEM. Vhodné i pro celiaky. Dále v nabídce tyčinka kokosová, kokosová s kakaem a kokosová s lískovými oříšky, které jsou vhodné jak pro celiaky, tak i např. pro vegetariány či vegany.